Tips för att fota sina alster.

Tips för att fota sina alster.

2013-11-26

This is some kind of tutorial of how you can photograph your cards and layouts. I’ve shown and written how I use to do, and some tip about what to think of. Sorry for beeing only in Swedish.

*************

Efter en liten diskussion på ett forum inne på fejjan så tänkte jag att jag faktiskt kan göra ett blogginlägg med lite tips på hur man kan fota sina alster för att få fram så fina och korrekta färger som möjligt. Man kan göra på många olika sätt, så vad som passar dig får du helt enkelt prova dig fram till.

Jag fotar där det finns ljus. Det spelar ingen roll om det är lysrör eller glödlampor eller nått annat, för vitbalansen kan jag ställa efteråt. Och är jag riktigt duktig på att komma ihåg så fotar jag gråkortet samtidigt som jag fotar mina alster vid just det tillfället. ;)

Detta blir ett blogginlägg om hur *jag* fotar mina alster. Du får se det som tips eller vägledning, det är upp till dig, jag säger inte att det är “rätt väg”. Det är EN väg att gå för att göra det.

OFTAST blir det så här när jag fotar:
20131122_083916 copy
Jag ställer kameran på stativ och lägger mitt alster på soffan i hallen (Det är mest ljus där).
Anledningen till att jag har kameran på stativ är att det väldigt sällan är TILLRÄCKLIGT med ljus. Slutartiderna på kameran kan bli upp till en sekund, och då blir alstren väääldigt suddiga i kanterna eller så tror ni att ett fyllo har varit ute och tagit dom. ;) Visst, jag kan ju använda blixten, men jag tycker oftast ljuset blir lite för hårt (skarpa skuggor). Mitt alster springer ju ändå ingen stans utan kan tålmodigt stå still flera minuter om det behövs…

20131122_084542 copy
Har du inget stativ? Men då kanske du har en vetekudde? En vanlig kudde? En burk? Tja, i princip vad som helst som är stadigt nog att hålla upp din kamera så den står säkert.

20131122_084234 copy
Innan jag började ställa mina alster i soffan på det mysiga fårskinnet så fotade jag faktiskt såhär – uppifrån. Fast jag gjorde det utan stativ, och stod själv och höll i kameran (hade ingen möjlighet att fota mig själv nu för att illustrera). Jag har blixt på kameran som jag riktade in i väggen!! Väggen är “vit” och sprider på så vis ljuset mycket mer än vad bara blixten gör, och ljuset blir behagligare. Jag kunde även ställa mig i badrummet ibland och rikta blixten in i badrumsdörren (som var “vit”).

20131122_085607 copy
Ett annat jättebra sätt att fota sina alster är faktiskt att göra det i ett sk. “ljustält”. Dom finns i många olika utföranden och går även att köpa i kit med små lampor till. Jag har ett sk. pop-up-tält som är lite större. Behöver jag säga att jag i princip aldrig använder det eftersom jag är för lat för att ta fram det? :) Det är för stort för att jag ska kunna ha det framme hela tiden, så då ligger det mest. Det kan vara bra när man känner att man behöver en väldigt neutral bakgrund till det man fotar. Jag har dock insett att jag dör inte av lite miljöbild bakom och tycker faktiskt att det visar att ett kort är ett kort många gånger.

Finns lampor med – använd dom, annars kan du sätta dit blixtar eller andra lampor, ljustältet hjälper dig att sprida ljuset jämt. Glöm inte min första bild – ditt alster springer nog ingenstans, så du kan acceptera ganska långa slutartider bara du har kameran stadigt.

20131122_085828 copy
Det som gör att jag känner att det inte spelar nån roll VAR jag fotograferar mina alster är dom här gråa och trista lapparna. Gråkorten! Inte helt billiga, men det finns en mindre variant av den till vänster för strax under hundralappen och den kan VARMT rekommenderas!

Ett gråkort är ett litet kort med “neutrala” grå färger som hjälper kameran “förstå” vad som verkligen är “vitt/svart” så alla färger blir rätt och inte förvrängda. Att kameran gör inomhusbilderna gula eller varma beror mest på att den kompenserar för ljusets temperatur för att göra bilden “neutral” (i kamerans tycke!).

QPcard är ett riktigt bra märke, vida känt för att ha bra kvalitet och dom här grå pappersbitarna är inte bara printade hur som helst, dom är kalibrerat printade för att få exakt rätt “färg” för att vi ska kunna ställa in vitbalansen rätt. Gråkorten finns att köpa i dom flesta fotoaffärer.

Fotar jag mina alster så här så ställer jag oftast vitbalansen efteråt i datorn, men fotar jag många saker (eller uppdrag med folk mm) så ställer jag faktiskt in vitbalansen direkt i kameran för att spara massor av tid vid redigeringen – då är allt redan klart.

Exakt HUR du ställer vitbalansen i din kamera eller i ditt fotoprogram i datorn måste du läsa dig till. Det kan skilja lite från modell till modell och program till program. I datorn är det oftast en liten pipett man kan ta färgprov med, och då tar man ett sånt färgprov från någon av dom gråa ytorna på “gråkortet”. Det kan behöva justeras lite efteråt, men det ser man. Var inte rädd för att testa dig fram!

Många säger att det räcker att ställa vitbalansen mot ett vitt papper. Absolut – men om du liksom jag är i den här pysselbranchen så vet du oxå att ett vitt papper inte alltid är “vitt” – eller hur? Det kan vara ett UNS gult, rött, grönt, grått, blått… osv… och då blir oxå vitbalansen därefter.

20131122_083944 copy
En sån här liten bricka har jag med mig i väskan, och det är oftast den jag använder när jag fotar mina alster inne. Inte riktigt lika pålitlig som det stora gråkortet jag har, men det funkar, det ger mig en fingervisning om i vilken riktning jag ska dra mina färger.

EXEMPEL:
Direkt ur kameran:
vitbalans-before

Efter att ha ställt vitbalans och dragit lite i “spakarna” i datorn:
vitbalans-after
(Kortet är fortfarande aningens åt det gula hållet, men jag sitter inte och petar livet ur mig med mina alster, det är inte säkert att din skärm visar samma sak som min skärm i alla fall, och det är en bild som flyter förbi i flödet och försvinner)

2013_07_16_01865 copy
Vintertider är ett gissel i detta land, för det är nästan mörkt fast det är mitt på dagen. Ett tips är annars att GÅ UT och fota! Större rymd – mer ljus som flödar. Men oavsett när på året du går ut och fotar (ditt *alster* -kom ihåg att det är det vi pratar om idag!) så ställ dig inte mitt i strålande sol om du inte eftersträvar skarpa mörka skuggor från tex blommor och dekorationer. Välj istället att gå in i skuggan – där är ljuset jämt och du får samma mängd ljus på hela alstret. En mulen dag kan vara perfekt att fota alster på! Tänk på att du även här använder ditt gråkort för att få mer korrekta färger på ditt alster i slutänden.

Sist men inte minst så är jag lite Ego och tipsar om min egen lilla “fotokurs” som jag skrivit ihop. Du hittar den HÄR! :)
Lycka till med fotandet!

Kommentarer är stängda.