Distress Oxide

Distress Oxide

2017-02-26


Distress Oxide
(Video längst ner på sidan)

Distress Oxide är en på marknaden helt ny typ av stämpeldyna. I grund och botten har den samma egenskaper som andra distressfärger och allt du kan göra med den vanliga Distress Ink-dynan kan du även göra med Distress Oxide.

Distress Oxide är en Fusion / Sammanslagning av dye och pigment ink. Dvs, du kan dra nytta av alla dom bästa egenskaperna hos både dye och pigment i samma dyna. I videon (längst ner i inlägget) testar jag lite olika tekniker med Distress Oxide för att se hur den reagerar. Namnet “Oxide” hänvisar till att bläcket oxiderar när det kommer i kontakt med vatten, en mycket spännande effekt som kan utnyttjas på många olika sätt. Den ger ett matt kritaktigt utseende och eftersom Oxide även har Pigmentbläck i sig, så kan man bygga lager på lager utan att färgerna försvinner i varandra.


När jag testade dynorna gick jag igenom lite olika papper för att se vad jag tyckte bäst om och vad jag fick bäst reaktion på osv. Ett vanligt tjockt cardstock (ca 250-300gr) som håller vatten hyfsat bra är att föredra, i alla fall när det gäller vitt papper. Det svarta och Kraftpapperet är tunnare och verkar fungera bättre i det avseendet. Nu använde jag dock inte dessa till “ink smooshing” och bygga så mkt lager så där testades kanske inte hållbarheten mot vatten på samma sätt. Mina favoriter blev ett akvarell / mixmediapapper på 300g tjocklek och mina laserpapper som jag färglägger på (250gr).

Min uppmaning är i alla fall att testa olika papper som du har hemma för att se var du får en effekt som du gillar! Det bästa är som sagt att man kan använda olika färger på papper.


Kattkortet är med den pastelliga bakgrunden där jag plockade upp färg med pensel och vatten. (se videon)


Här är ett kort med den stänkta bakgrunden (se videon) och med katten jag stämplade på kraftpapperet.


Här tog jag reda på lite färgrester och gjorde ett stänkkort på svart papper! Läcker effekt, dock lite blekare och mattare färger än vad som går fram på ett vitt papper. Denna finns tyvärr inte med i videon, men det är gjort på precis samma sätt som stänkbakgrunden på vitt papper.Några ATC som jag skar till av ett par mixmedia-papper jag gjort ink smooshing på. Ett bra sätt att ta reda på små spillbitar!

Länkar till vilket material jag använt mm finns här på Kristinas blogg!