Ängla policy

Ängla policy

Ämnet kommer upp titt som tätt, och jag skrev ihop en sammanfattning på ett forum precis, och jag tänkte att jag ville slänga in det här i min blogg oxå för att “bevara originalet” så att säga. Det är fritt fram att sprida texten (ja, jag ger dig TILLÅTELSE till det – vilket annars hade varit förbjudet!).
Det är däremot INTE tillåtet att ändra eller förvanska texten, därför vill jag här publicera vad jag skrivit från början. :)

************************
Ängla policy är slarvigt översatt från vad dom i USA kallar “angel policy”.

När jag startade mitt företag här hemma i Sverige 2001 fanns det knappt nån som tillverkade/sålde stämplar här – hobbyn var i sin linda om man så säger…

Jag ville ha klara och tydliga regler vad som gällde när man använde stämplarna, så jag kopierade helt enkelt det man i USA kallar för “angel policy” och översatte det som var vanligast förekommande hos företagen där borta som använde sig av detta.

MEN – innan Ängla policyn kommer in, så har vi något som heter Upphovsrätt här i Sverige (Copyright i andra länder). Företag som INTE har en ängla policy faller alltså bara under upphovsrättslagen – dvs att du kan GE BORT eller BYTA dina *färdiga alster* som du gjort. Du får alltså använda dina stämplar för PRIVAT BRUK. Du får inte göra något som du tjänar pengar på med stämpeln.
Motivet kan inte kopieras, reproduceras eller på något sätt användas av någon annan – det är alltså ett brott mot upphovsrättslagen.

Och så slänger vi in Ängla-Policyn på det, som då innebär en viss LÄTTNAD av Upphovsrättslagen. Ängla policyn är snäll och positiv, den ger dig tillåtelse till vissa saker! Nämligen följande:

****************************
Ängla Policyns grund:
Du FÅR sälja dina handstämplade alster (notera både handstämplat och alster!) och alltså tjäna en slant på dessa.
****************************

Sen väljer företag att i olika omfattning lägga till vissa extraregler i sin ängla policy, och det är helt och hållet upp till var och en. Ta reda på vad som gäller just för det företaget du har stämplar ifrån så det blir rätt!

Dessa tillägg kan vara ex.
*du får bara sälja XX antal alster med det här motivet
*du får bara sälja XXX antal alster / år från det här företaget
*du måste skriva på kortet att stämpeln är från xxx företag.
*du får bara sälja dina kort på marknader och basarer (inte internet) ex.

Eftersom ett uppstämplat motiv på en papperslapp inte är ett ALSTER så är det alltså inte tillåtet att varken sälja dessa eller göra organierade byten av motiv.

Jag vill påpeka följande (frågan kommer alltid upp i samband med sånna här diskussioner!):
Det ÄR tillåtet att låna varandras stämplar om man sitter i grupp (på träff eller hemma hos någon) – självklart! Det handlar ju om att prova nått nytt, vidga sina vyer och kanske upptäcka nya spännande företag. Det är inte DET den här policyn är emot! Däremot kanske man ska tänka till lite vad man gör mot företaget om man sätter sig och stämplar upp 200 motiv av kompisen för att “slippa” köpa nya stämplar…. ???

Ber om ursäkt för långt inlägg, men jag har varit med om den här diskussionen XXX antal gånger genom åren, och det är ungefär samma frågor som alltid kommer upp, och jag har försökt att skriva och svara på det jag vet brukar bli diskussion. :)

Jo, en sak måste jag gå in och tillägga: Upphovsrätten och Ängla Policyn försvinner inte för motivet även om företaget läggs ner. Upphovsrätten gäller nämligen minst 50 år efter skaparens död – tänkte det kan vara bra att ha koll på oxå!

/Lisa – InkyWings

Kommentarer är stängda.