Halloweenask

Halloweenask

2009-10-09

Det börjar närma sig en av höstens stora “godis-högtider”… närmare bestämt Halloween. :-)
Jag hittade idén till askarna på nätet, men fick göra om dom lite i måtten för att passa Scor-Pal-brädan. Satt och roade mig med det hela kvällen igår. Sen var det så roligt så jag kunde knappt sluta. ;-) Får väl se till att inhandla lite småt och gott och fylla på dom med här i slutet av månaden. Dom kanske dyker upp lite var stans i huset när man minst anar det…

halloweenask1_56346854
Monster – görs av grönt papper.
Dracula – görs av ett ljusare papper. (här creme-vit)

halloweenask2_56346920
Mumie – görs av ett ljusare papper. På framsidan limmar man på rivna remsor som är chalkade i lite “lager på lager” för att få den inlindade effekten. Kan givetvis göras runt hela asken om så önskas. Här har jag även satt på ett handtag i samma stil.

MALLEN:
askmall_56347726
Skär ut ett ark på 6″ x 7,5″ – helst ett ganska tjockt papper så asken blir stadig. Jag har använt mig av vanligt cardstock och det finns nu även mönsterpapper som håller samma tjocklek numera.
Biga papperet enl. bild.
När långsidan = 7,5″ ligger mot ovankanten av Scor-Pal brädan så bigar du vid 3″ + 4,5″
Vänd papperet så kortsidan = 6″ ligger mot ovankanten av Scor-Pal brädan och biga vid 1,5″ + 4,5″. Då bör du ha ett papper som är bigat enl. mallen ovan.
Klipp nu i mitten efter det som är prickat med rött. Vik alla bigningar. Du kommer väl ihåg att du bigar alltid med UTSIDAN UPP! Bigningarna skall göras på framsidan.
Mittenpartiet är alltså botten av asken.
Sätt lim/tape under flärparna som du klippte loss och fäst dom in på botten = inuti asken. (se blå pilar) Gör lika med båda flärparna. Då har du fått en sida på asken att stå upp eftersom flärparna nu är en del av botten. Fäst sido-flärparna från motsatt sida (sida 2) utanpå dom sidorna som satt ihop med bottenflärparna (sida 1) .

askmall-2_56348334
Nu bör asken sitta ihop och gå att stoppa i något uppifrån! ;-) Dekorera valfritt. Tror det syns ganska bra hur mina tre askade är dekorerade. Kanterna kanske behöver trimmas något beroende på hur bigningen och vikningen i botten blev. Man får testa sig fram lite där. Ögon etc är stansade med små hålstansar, munnarna ritade på fri hand. Monstrets hår är klippt i taggar men man kan även använda en gräs-die till detta ifall man har en sån! Drakulas snygga hår-båge är helt enkelt stansad med en lite större hålstans. Prova vilken storlek du vill ha!
Till sist – sätt på ett handtag om du vill.