Distressruta

Distressruta

2009-07-09

Distressruta

Jag vill dela med mig av något som jag hittade på strax innan mässan i Leksand och även satt och demade på mässan, nämligen “distressrutor”. Fast så här efteråt tror jag att jag döper om dom (tack vare Jessica – Tussan) till Joystick-rutor, för det lät mycket häftigare. ;-)

Exakt var jag fick idén ifrån minns jag inte, men jag var väl som vanligt ute och surfade eller läste nån tidning och så plötsligt fick jag för mig att jag skulle testa att maska en ruta och leka lite med distresserna. Jag har gjort liknande saker tidigare (redan 2002) fast då med akvarellfärger och stämplade motiv. Mycket läckert.

Så – vill du testa?

Det här behöver du:
druta1_45041072 copy
En “joystick” (distresshandtag med skumdyna på), några olika färger av distressdynorna, stämplar, post-it-lappar (eller liknande med lim på en kant) och papper. Med fördel ett lite blankare papper (jag har använt samma papper som vi använder till ProMarkers) då man kan dra runt färgen lite lättare.

Börja med att riva av kanten på en post-it-lapp, riv mitt i det “klistriga” eftersom man vill att det ska sitta tätt mot det vita papperet och ingen färg ska smita under kanten.

druta2_45041300 copy
Gör 4 lika lappar och sätt i en ruta efter eget tycke och smak.

druta3_45041375 copy
Plocka fram den ljusaste färgen av dom du valt.
Plocka upp färgen med hjälp av handtaget (joysticken ;-) ) och börja sedan dra färg *UTIFRÅN och IN* mot ditt maskade område.

druta4_45041482 copy
Så här, sätt ner handtaget på post-it-lappen och dra in färgen mot det vita området. Dra runt alla kanter och in mot mitten, så mkt färg som du vill ha. Dutta på mer färg från stämpeldynan när du tycker att det behövs.

druta5_45041636 copy
Dra så långt in mot mitten du vill – beroende på hur ljust du vill att det skall vara där. Vill man ha färg över hela ytan så slaskar man på bra duktigt i början med den ljusaste färgen. ;-)

druta6_45041885 copy
Här har jag fyllt hela rutan med den ljusaste färgen och skall nu börja med en lite mörkare färg runt kanterna. Tycker det blir snyggt att ha en eller två mörkare färger närmast kanten. Testa gärna att lägga en helt avvikande färg allra längst ut i kanten, tex en brun eller liknande för att få en dramatisk effekt. :-)

druta7_45042043 copy
Nu har jag gått runt kanten med den mörare röda och börjar bli nöjd med infärgningen av rutan.

Låt post-it-lapparna sitta kvar och leta på dina stämplar.

druta9_45042166 copy
Färga in stämpeln med en färg som blir mörkare än din bakgrund så det syns bra. Jag valde att ta samma färg (Fired Brick) som jag tog närmast kanten på min ruta. Eftersom det blir mer koncentrerad färg på stämpeln så syns det bra även om det är samma färg under.

Stämpla i rutan – gärna så delar av stämpeln kommer “utanför kanten” eftersom detta ger lite dimension åt motivet. Jag valde att stämpla ett stort och ett litet hjärta medans post-it-lapparna fortfarande satt på plats.

druta10_45053543 copy
Sen rev jag bort post-it-lapparna och stämplade ytterligare ett hjärta + texten (i svart) så dom kom lite utanför min ruta.

druta11_45042317 copy
Här syns det hur läcker kanten blir efter den rivna masken. Det ger oxå liv åt rutan att låta något eller några av motiven gå utanför kanten.

druta12_45042619 copy
Och så här blev hela rutan när den blev klar.
Redo att skära till och använda på ett kort eller liknande. ;-)

Lycka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.