Stamp storage
SWE: Nu tänkte jag att jag skulle visa lite olika sätt att förvara sina stämplar på. Det finns ju oändligt många olika sätt såklart, och dessa som jag kommer visa här fungerar för mig, och man kan väl säga att dom är aktuella i dagsläget. Det ändras ju lite titt som tätt och man kommer på bättre (läs “andra”) sätt att förvara på.
ENG: Here I’m going to show you a few different ways to storage your stamps. There is a number of ways to do this, but this is how I store my stamps, and what works for me. And this is also like the “for the moment” storage – it changes from time to time when you find something better (read: different) way to do it.
SWE: Vi börjar med mina Stuftainers.
ENG: I’ll start with my Stuftainers.
SWE: Jag har inte så jättemånga, men det börjar bli en samling. Dom är lätta att ställa i en back eller så kan man ha dom i vanliga tidskriftssamlare. Allt beror på vad man har för ytor att förvara på. Min back står bredvid mig på pysselbordet.
SWE: Stuftainers kommer i olika tjocklekar och det här är den tunnaste. Dom är skålade så dom går i varandra och därför väldigt platsbesparande! En nackdel kan dock vara att dom hakar i varandra när man vill dra upp en av dom ur backen.
SWE: Jag har märkt mina genom att skriva direkt på den lilla fliken längst upp med märkpenna. Är man lite mer ordentlig av sig så kan man ju använda en dymo.
SWE: Öppningen är i botten och man kan vika upp framsidan helt. Just i denna är det clear stamps, och eftersom dom är så tunna kan jag om jag vill ha ett lager både i botten och i locket så att säga. Då ryms det många stämplar. Jag har dock valt att tejpa fast bilderna på locket så man ser vilka stämplar det är där inuti.
SWE: Clear Stampsen sitter direkt på plasten.
SWE: Och den tunnaste Stuftainern är som gjord för EZ-monterade stämplar. Dom passar perfekt.
Sedan har vi förvaring i pärmar.
SWE: Så här har jag förvarat stämplar ett längre tag. Förr på kardborre, nu med EZ-mount på laminerade ark. Jag tycker dom sitter stadigt och bra och peppar peppar har jag inga större bekymmer med stämplar som faller av osv.
SWE: Jag har bara stämplar på en sida, men det finns inget hinder att förvara på båda sidorna om det laminerade arket. Kanske vill man då ha ett skyddspapper emellan, men det är en smaksak.
SWE: EZ sitter bra på dom laminerade arken.
SWE: Och som sagt, det börjar bli ett gäng pärmar… Just dom här är omärkta med väldigt gamla stämplar som hängt med ett tag.
Nu över till lite “modernare” förvaring i plastfickor.
SWE: Det här har ju spridit sig som en löpeld tror jag, tack vare Jennifer McGuire. Hon visade hur hon förvarade både stämplar och dies så här i plstfickor och det har många anammat. Uppenbarligen är det ett trevligt och bra sätt eftersom så många apat efter. Så även jag, och jag stämmer in i kören, det ÄR både bra och smidigt.
SWE: Enda nackdelen är att jag inte hittat några ultimata backar eller lådor att ha stämplarna i. Antingen är dom aningens för smala eller som här, lite för breda. Får leta vidare på den fronten.
SWE: Jag skär till ett vitt papper att ha bakom stämplarna och på det skriver jag oxå varifrån stämplarna kommer och om jag vet namnet på stämplarna osv. Just det här är mina dt-stämplar från Kraftin’ Kimmie, så då vet jag ju även vilken månad dom släpptes, så det har jag fått med.
SWE: Jag vet inte vad dessa fickor används till i övrigt, men jag har alltid packat mina säljstämplar i dessa. Dom finns kartongvis hos min kontorsgrossist och är inte speciellt dyra. Den större fickan rymmer A5 och den mindre A6. (Papperen är tillskurna i dessa storlekar, som ni ser är fickorna aningens större) Fungerar riktigt bra för dom allra flesta av mina stämplar (och dies).
SWE: Så här ser kartongen ut till dom stora plastfickorna. Det är dom jag köpte senast, nu under våren 2016. Den är troligen “mest aktuell” med andra ord.
SWE: Här är kartongen till dom små plastfickorna. Flera år gammal, så det är inte alls säkert den ser ut så här, men måtten finns där mm som referens.
SWE: Ett gäng i stora fickor och ett gäng i små.
SWE: Tydligt och överskådligt. Nästa steg är att sortera upp dom i kategorier så det blir lättare att hitta.
En mix-variant med förvaringsark och plastfickor.
SWE: Vill man inte använda pärmar men tycker förvaringsarken är bra, så kan ett tips vara att istället stoppa arken i plastfickor! Då kan man sätta dom i en back lika som stuftainersarna och det är lätt att bläddra. Eftersom förvaringsarken är lettersize så gäller det att du köper lettersize plastfickor oxå, annars får du kapa förvaringsarket lite på långsidan så det blir smalare och går i en A4 plastficka.
SWE: Skyddade och ramlar inte ur eftersom plastfickan är rätt tight.
SWE: Tar precis bara den platsen arket och stämpeln bygger och du kan rymma många i en back eller mapp.