Månen

Månen

Idag på eftermiddagen passade jag på att fota månen! Brukar vara lättare när det är ljust ute faktiskt.


Fotat med 70-200 /2,8 + en x2 extender som alltså dubblar så objektivet blir 140-400 mm. Tyvärr blir det sämre ljusinsläpp, så det bästa jag kunde fota med var bländare 5,6 tror jag och just det här fotot ser jag är bländare 6,3. Tid: 1/1000 för att få det så skarpt som möjligt och ISO 400 just för att kunna få en kortare tid. Skulle helt klart ha haft kameran på stativ så hade det kunnat bli ännu lite bättre, men jag var som vanligt för lat för att släpa ut det…. 🙂

Vill man fota månen när det är mörkt ute så är faktiskt det bästa att göra lite tvärt om mot man tror…. man tror man behöver en lång slutartid, men då får man bara en stark gul prick på himlen. Istället ska man sätta ner ISO och hålla sig till 100-200. Tiden kan vara ca 1/125 och bländaren kanske 4 eller liknande. Man får prova sig fram lite där så inte bilden blir helt svart bara. Tanken är iallafall att man ska kunna se strukturen (skuggorna mm) på månen istället för bara en lysande boll. Och det bästa är ju förståss att ta precis när månen går upp, för då brukar den se extra stor ut.

One thought on “Månen

Comments are closed.

Comments are closed.