Förberedelser

Förberedelser

Här finns lite tips för att du ska kunna förbereda dig inför en porträttfotografering.

När du bokat fotografering så kommer du få en bokningsbekräftelse av mig per e-mail, där jag även hänvisar till ett avtalsformulär som du får fylla i direkt efter bokningen.

Vad kan du förvänta dig?

Jag försöker i bästa mån fånga ögonblicket och stunden utan att gå in och styra för mycket. När man fotograferar mindre barn kan det många gånger vara lättare att leka fram fina bilder än att be dom sitta still och le eftersom det oftast bara ser stelt och tråkigt ut. Gäller det större barn eller vuxna kan vi ha en dialog och tillsammans bestämma vad som blir bäst på bild. Tala alltid om ifall du har egna önskemål om hur bilden skall se ut så provar vi att få med det.

En fotostund som är rolig och avslappnad genererar fler fina minnesvärda foton än om man skall behöva stressa. Boka därför inte för lite tid om du har små barn som du vill ha fotograferade.

Efter en studio eller porträttfotografering visas dina bilder i ett galleri här på hemsidan. Det totala antalet beror lite på vilken tid vi haft på oss.

Vad bör du ta med dig?

Är det barn som skall fotograferas utomhus så ta med något att tugga på och ev. dricka då det kan vara bra med en mjukstart eller en liten paus senare. Barnen blir oftast mer avslappnade inför kameran om dom har något att göra. Du kan även ta med dig någon leksak som barnen kan hålla i eller varför inte en burk såpbubblor!? Det gör sig utmärkt på bild och barnen tycker det är jätteroligt.

Fotograferar vi i studion så kanske det räcker med att plocka med sig favoritleksaken om barnet har något det vill ta med.

Som vuxen behöver du sällan ta med dig något åt dig själv om du inte vill ha något speciellt med på bilden. Detsamma gäller vid fotografering av djur.

Vad ska du ha på dig?

Stilrent är oftast ett bra nyckelord när det gäller kläder vid fotografering av familjebilder mm. Undvik röriga eller för många olika mönster och stora loggor eller text på kläderna. Klassiskt och enfärgat fungerar oftast bäst och är tidlöst. “Utan färg” är inte nödvändigtvis det finaste – man blir glad av färg! Vill du koordinera kläderna för ett familjefoto så föreslår jag liknande toner, men inte nödvändigtvis samma färger. Glöm inte fötterna! Är det sommar och varmt så kan barnen med fördel vara barfota om underlaget tillåter. Tänk på att slitna eller omatchade skor eller smutsiga strumpor kan bli distraherande vid helfigursbilder.

Vill du lyfta fram ett visst mode så är det självklart det som gäller.