Ingen framtid som matfotograf…

Ingen framtid som matfotograf…

Vår nuvarande uppgift på högskolekursen är att fota en maträtt eller ett bakverk. Låter kanske lite easy as pannkaka, men prova gärna själv då om du har den uppfattningen! 😉 Svårare än man kan tro – speciellt efter att man fått testa lite med en lärare i nacken som instrurerar hur man kan få fram blänk i en torr gammal limpa! Jodåmenvisstserruatt!

Uppgiften skall vara inlämnad på onsdag.
Idag började undertecknad fundera på det hela…. hyfsat god tid som vanligt.
Konstaterade att a) det kan inte bli nån maträtt… för det här med snyggt upplägg är liksom inget för mig – om jag nu över huvud taget lyckas få till nån mat som skulle SE aptitlig ut. b) till bakverk hör numera barnens rullade chokladbollar och hemmaglaserade köpepepparkakor samt tillika egenglaserad köpemuffins. 🙂

Så – ut och fota med sig. Packade en bricka med några glas, chokladbollar och muffins, för säkerhets skull ett tänt ljus oxå och promenerade ut på baksidan för att leta efter en solglimt lagom innan solen stack ner bakom taken. Fick ögat på lite stenbumlingar vi har på baksidan och tänkte dom kunde vara snygg plattform. Riggade upp allt lagom till solen försvann bakom taket på huset. Trixade och knixade. Slog blixten här och där och lite överallt…. jag menar – hur jäkla svårt kan det vara att fota chokladbollar liksom?

Precis så HÄR svårt!

eller så här:

Ja, ja… visst blev det ju en bild! Men läs dom här kriterierna vi har. Jag citerar:
Här vill vi se en bild som gör oss hungriga och som är välkomponerad.
Det ska vara en säljande bild
.”

Du hängde med där va? *gör oss hungriga…*
Precis!! Vet oxå att dom där lärarna kommer leta former, skuggor, kontraster och ett som annat för att göra det ett uns lite svårare än vad det inte alls tidigare var.

Men då kör vi… vi tar en muffins oxå… nån som blir sugen? *ironi*

Näe, jag hade väl det på känn…. inte jag heller. Ansträngde mig inte ens för att försöka photoshoppa till bilden, det var liksom döfött från början kände jag. (snyggt dekorerad va? haha)

Kan ju säga att jag blixtrade av ett antal foton där ute innan jag fick lov att packa ihop och ta mig in igen. Knotten hade nämligen haft kalas länge nog i mitt huvud så jag stod inte ut längre helt enkelt. Hoppades innerligt att det fanns något att använda.

Det lagades lite middag här hemma och trots det där med kockeriet så gjorde jag ett tappert försök med middagsmaten och norpade en bit innan nån annan tagit och dukade upp för en liten fotosession på spisen. Riggade en plåt till bakgrund och en reflexskärm på sidan och så satte jag igång. Blev ett gott antal foton här oxå vill jag lova och till slut med en färdigäten assistents hjälp att hålla i plåten bakom och en bit folie på vänstersidan så fick jag faktiskt till det här fotot på vår middag. Alla i huset intygade att dom tyckte det såg jättegott ut (och dom hade ju precis petat i sig just denna mat och överlevt), så nu jöklars ifall det inte skall gå att få ett hyfsat omdöme på den här uppgiften.

Är inte helt nöjd ändå, vet att det antagligen hade gått att få till det ännu bättre om man bara haft lite käckare bleysning/blixtar etc och förmodligen varit i en proffsig fotostudio och haft ett förnamn som började på “Herr fototgraf” eller nått… Men under rådande omständigheter så blev detta resultatet och jag får svälja det! Belöningen blev att sätta sig ner och peta i sig den inte längre allt för varma maten… 😉 Fast det gick bra, det var lika gott som det brukar vara.

Tar GÄRNA emot bildkritik på “maträtterna”.
Har väl kanske inga planer på att slå mig in i branchen som matfotograf direkt, men det kan vara skoj att veta ifall nån tordats äta det som är avbildat eller inte… vattnas det i munnen eller går ni och kräks? ;-D

4 thoughts on “Ingen framtid som matfotograf…

  1. Alltså, magen blir ju såklart sugen, men det känns som om du mer försöker sälja glasskålen än chokladbollarna på de första bilderna? Förvisso en väldigt fin skål, men inte särskilt ätbar! 😀

    Maten ser dock mycket aptitlig ut! Jag blir nästan lite hungrig… 😉

  2. Håller helt med dig Anna, skulle förmodligen valt nått annat att lägga upp chokladbollarna i eller på… Första idén är kanske inte alltid den smartaste. ;-D

  3. Visst är det svårt!! För att inte säga otroligt svårt!!! Jag har försökt en och annan gång när jag har fått för mej att skriva nåt om mat eller bak i bloggen, men det har ju aldrig kunnat bli seriöst eftersom fotona har varit så dåliga! <:-)

    Men Anna har en poäng i sin kommentar här ovan! Testa att lägg fokus på själva maten (eller kakorna) och låt skålar och fat bli lite diffusa istället. Ett perspektiv lite snett ovanifrån skulle kanske också funka bättre…? Och så en massa vackert ljus över allt sammans!? Eftersom jag inte kan nåt om blixtar så hade jag satsat på att fota i dagsljus och ringat in härligheten med reflexskärmar och/eller vita skivor av nåt slag.

    Och nu får jag nästan klamra mej fast här vid stolen för att inte rusa ut i köket och sno ihop en chokladbolle-smet! 😀 För dina såna ser helt klart jättegoda ut!!!

  4. Jag tycker om det översta fotot med godisbollarna – den är vacker och välkomponerad även om den säljer skålen mer än godisbollarna. Och fotot av maträtten tycker jag absolut är godkänt – jag gillar särskilt hur gurkbiten bryter den övriga färgställningen i bilden.

Comments are closed.

Comments are closed.