Dripp dropp

Dripp dropp

Igår roade jag mig med att försöka fota vattendroppar. Inte helt lätt kan jag väl erkänna. Har länge velat prova detta, men liksom aldrig kommit till skott. Igår bestämde jag mig bara för att “göra” och testa – och det gick ju det med. Kanske inte lika bra som jag hade hoppats, för det var faktiskt lite knepigt att få till det.

Många många kort blev det, men här är några som jag plockat ut som jag tyckte blev dom bästa – men jag är ändå inte riktigt 100 nöjd med skärpa mm. Behövs förmodligen lite mer och bättre ljus för att få det bättre gissar jag.

Så här gjorde jag:
Satte kameran på stativ vid diskbänken.
Hade mitt 90mm Tamron macro objektiv.
Fyllde en gratängform i glas med vatten.
Fyllde en liten påse med vatten och hängde upp i ett snöre ovanför formen.
Satte formen på ett stort grönt papper.
Satte ett vitt papper bakom formen – ändrade sen till ett mönstrat och hade det vita på sidan.
Slog blixten (extern blixt – dock monterad på kameran) mot det vita papperet så ljuse studsade.

Ja, dropparna då? Jo, jag stack hål i påsen med en nål så fick det droppa. Skärpan får man ställa in genom att sätta en penna i vattnet precis där dropparna faller så får man fokusera där med kameran och sen slå över på manuell fokus så rör man inte skärpan nått mer.

Fotade runt f/8-11 och ISO 100-200 och en slutartid mellan 100-200. Testade lite olika varianter. Eftersom jag hade blixten på så fick jag hålla mig till slutartider under 200. Testade att sätta på high-synk, men tyckte inte det blev bättre så jag gick tillbaka till det jag hade från början och lekte vidare. Som sagt, lite mer ljus kanske till nästa gång och sen får man chansa lite och hoppas på bra tajming så man får med dropparna. 🙂 Slängde rätt många kort när jag höll på som “missade” dropparna.

Tips på ett par bra filmer att se om du är mer intresserad!

One thought on “Dripp dropp

Comments are closed.

Comments are closed.