Lydiga hästar!

Lydiga hästar!

När jag var och tittade på westerntävlingarna i lördags i Insjön så var det allt annat än vilda hästar som var med och tävlade. Westernhästarna är nämligen otroligt väl tränade och lyhörda och allt går i princip ut på samspelet mellan häst och ryttare. Otroligt underbart att titta på då hästarna (oftast 😉 ) lyder minsta vink!

När jag kom dit skulle dom börja med grenen Trail. Det går ut på att ryttarna tar sin häst genom en bana med olika hinder som skall ridas på ett visst sätt. Nu pratar vi inte “hopp-hinder” utan hinder på andra sätt.

Man skulle ta sig över en bro.

Och direkt efter bron skulle man INTE kliva över bommarna utan backa hästen i 90 graders vinkel bredvid bron.

Sen fick man rida fram över bommarna.
Därefter skulle det travas slalom mellan ett antal uppställda koner.

Och när konerna var slut fick man stanna till och ta sig igenom grinden! Här gällde det att ha koll på hästen, för när man väl tagit tag i grinden fick man inte släppa den förrän den var stängd igen och hela ekipaget befann sig på andra sidan. Ser lätt ut, men det kan vara nog så knepigt!

Efter grinden skulle det galoppas lite, över en solfjäder med bommar.

En bit efter bommarna saktades det av, skrittades och sen skulle man vända hästen 3/4 varv inne i den lilla fyrkanten av bommar. Hästen får alltså inte kliva utanför eller på bommarna.

Och sen var banan slut. 🙂
Hann se ganska många ekipage eftersom det inte tog så lång tid att rida banan. Hade dock hoppats på att få se nån mer gren men tyvärr började det regna lite för mycket för att kameran ska gilla det så efter att ha stått en stund under tak så gjorde jag reträtt och åkte hemåt istället. Det var nog tur, för det regnade ett tag innan det sprack upp igen, och då var det redan kväll för länge sen. 🙂

One thought on “Lydiga hästar!

Comments are closed.

Comments are closed.