Majstångsresning i Gropen Leksand

Majstångsresning i Gropen Leksand

I midsommarhelgen fick vi besök av goaste Maya och Morten från Norge. Eftersom dom inte är så bra på att fira midsommar i Norge så såg vi det som vår stora plikt att visa upp vad Dalarna har att erbjuda på midsommar, nämligen en hejdundrande majstångsresning i “Gropen” inne Leksand. Ett spektakel större än någonsin och något som vi själva gärna håller oss borta ifrån då vi inte är helt överdrivet förtjusta i att trängast bland massa folk. 🙂

Fast jag får väl tillstå att det gick rätt bra. Vi visste ju vad som väntade och planerade parkering smart och gick en liten bit extra istället. Solen sken och det var verkligen mycket folk i Leksand. Vi såg när kyrkbåtarna anlände med hjärtan och kransar och sedan styrde vi raskt näsan mot Gropen för att hitta oss en liten gräsplätt. Det gick ganska smidigt eftersom vi gick i förväg. En stund efter att spelmännen och kransar mm anlänt till Gropen så fylldes det snabbt på och det blev trots allt en rätt härlig känsla av att sitta där mitt i folkhavet. I dagens tidning stod det att det varit ca 25.000 personer där. (japp – du läste rätt!)

Majstången är 25m och väger 400kg och därmed Sveriges längsta majstång. Den kräver alltså sina mannar att få på plats. Under tiden underhölls vi av musik och dans av varierat slag. När stången väl var uppe så avslutades allt med dans kring stången och bara att se en så stor massa röra sig runt och hoppa i takt till små grodorna är en upplevelse i sig. 🙂

En imponerande syn för den som inte varit där. På lördagen, midsommardagen alltså så firade vi i ett lite lugnare tempo här hemma i byn. Men med tanke på hur liten vår by är så är det faktiskt helt otroligt mycket folk även här. Lovar att jag ska visa några bilder härifrån oxå, även om det är svårt att få med folkmassan eftersom det är lite trångt efter vägen och dåligt med ställen att fota ifrån.

Först vill jag dock visa er bilderna som jag tog på Maya och Morten innan dom åkte hem. Jag har ju efterlyst ett nyförlovat par att fota och jag tyckte dom kunde passa utmärkt att öva lite på. Men jag tror bestämt att fotograferingen kom lite hastigt på för dom glömde förlova sig…. haha! Ringar eller ej, kärleken sprudlade ändå och jag anmälde raskt intresse för att vara bröllopsfotograf oxå.

Bilderna? Ja, dom får ni se i här i morgon! 🙂

Comments are closed.